BURSA MURADİYE OSMANLI MUTFAĞI

1426’dan Bugüne içinde hala yemek yenebilen tarihi yapı olarak hizmet veren en eski imaret binası (aşevi) Muradiye Osmanlı Mutfağı; Fatih Sultan Mehmet’in Babası Sultan 2.Murat tarafından yaptırılmıştır. 1995 yılından 2015 yılına kadar Darüzziyaffe adıyla hizmet veren eski imaret binası, bugün Muradiye Osmanlı Mutfağı olarak konuklarına seçkin Osmanlı Yemekleri ile ağırlıyor.

Tarihi mekan, Osmanlı Dönemi’nde de kullanılan küplerin sergilendiği küplü salonda 80, kubbeli salonda 110, bahçe salonda 50 ve bahçede 200 olmak üzere toplam 450 kişiyi ağırlamaktadır.

Alt ve üst salon ile bahçe bölümü olmak üzere üç alandan oluşan mekanın her yerinde Osmanlı’nın izlerini görebilirsiniz. sunduğu lezzetleri tamamlayan atmosferi ile göz dolduran Muradiye Osmanlı Mutfağı, mimari özellikleri ile de dikkat çekiyor. Rivayete göre, kubbe altı denilen üst salon bölümü 2. Murat’ın Muradiye Camii’nde Cuma namazını kıldıktan sonra devlet erkanı ve misafirleri ile birlikte öğle yemeği yediği yermiş. Bu esnada bu alanın dışında kalan yerlerde’de ihtiyaç sabihi insanlar yemek yerlermiş. Tarihi yapının mimarisinin hassas fikirler üzerine şekillendiği görünmektedir. Kubbeli alanın girişinde yer alan çeşmeden sürekli suyun akması ve salonun içerisinde dış cepheye açılan bölümde hiç pencere olmayışı bu hassasiyetin göstergesidir. Çeşmeden gelen suyun sırrı 2.Murat’ın yaptığı toplantıda konuşmaların iç bölümde yemek yiyen ihtiyaç sahibi insanlar tarafından duyulmaması için yapılmış olan doğal bir ses perdesi olduğu söylenir. Penceresiz alan ise ihtiyaç sahiplerinin dışarıdan kimseye görünmeden rahat bir şekilde yemek yemeleri için bu şekilde tasarlanmıştır.